Met deze dagen hangt de Nederlandse vlag

Waldo Taekema
15 november 2023
nederlandse vlag

Nationale vlaggen zijn niet zomaar stukken stof met kleuren en symbolen, ze zijn symbolen van trots, identiteit en geschiedenis. Elke vlag heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen. In deze blog gaan we kijken naar de Nederlandse vlag en vertellen we wanneer deze mag worden uitgehangen.

Geschiedenis

De Nederlandse vlag, ook bekend als ‘de prinsenvlag’ of de ‘rood-wit-blauwe vlag’, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. De vlag bestaat uit drie horizontale banen van gelijke breedte, met de kleuren rood bovenaan, wit in het midden en blauw aan de onderkant.

Oorsprong

De oorsprong van de Nederlandse vlag gaat terug tot de tachtigjarige oorlog toen Nederlandse provincies in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersing. De vlag was oorspronkelijk oranje, wit en blauw en werd geassocieerd met Willem van Oranje, de leider van de opstand. Oranje was zijn familienaam en de kleur werd een symbool van het verzet tegen de Spaanse koning.

Verandering

In de loop van de tijd werd de oranje kleur geleidelijk vervangen door rood, omdat oranje verf gevoelig was voor vervaging en verkleuring. Hierdoor ontstond de huidige rood-wit-blauwe vlag. Deze kleuren werden ook geassocieerd met het huis van Nassau, de voorouders van Willem van Oranje, wat de overgang naar de nieuwe kleuren ondersteunde.

De Nederlandse vlag werd officieel aangenomen op 19 februari 1937, maar de rood-wit-blauwe kleuren waren al lang daarvoor een herkenbaar symbool van Nederland. Tijdens de Franse overheersing in de late 18e eeuw verloor Nederland zijn onafhankelijkheid en werd het land ingelijfd in het eerste Franse keizerrijk. Onder de Franse heerschappij werd de Nederlandse vlag verboden, maar het verlangen naar een nationale identiteit en vrijheid leidde tot het heimelijk tonen van de rood-wit-blauwe vlag in verschillende vormen.

Wanneer wordt de vlag gehesen?

De Nederlandse vlag wordt gehesen bij verschillende gelegenheden en op specifieke dagen om bepaalde redenen. Meestal zijn dat feestdagen, zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag of andere nationale feesten. Bij officiële overheidsgebouwen, zoals stadhuizen en provinciehuizen hangt altijd een vlag.

De Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen als teken van rouw en respect. Dit is vaker bij nationale rouwdagen, zoals dodenherdenking op 4 mei. Lees hier meer over hoe je de vlag halfstok hangt

Lees ook: bitcoin pizzadag of