Verander-je-wachtwoord-dag op 24 november is een jaarlijks terugkerend evenement dat helpt met het verbeteren van de digitale veiligheid. In een wereld waar cyberdreigingen steeds concreter worden en toenemen, is het ook steeds belangrijker om je wachtwoorden met enige regelmaat te vernieuwen.
Deze dag herinnert je eraan om actief te zijn in het beveiligen van je accounts. Er zijn namelijk genoeg mensen die nog steeds gebruik maken van eenvoudige wachtwoorden of deze veel hergebruiken. Dit maakt hun gegevens kwetsbaar voor hackers.
Waarom het jaarlijks veranderen van je wachtwoorden belangrijk is
Door je wachtwoorden regelmatig te wijzigen, verklein je de kans dat iemand ongeautoriseerde toegang op je account krijgt. De cybercriminelen van tegenwoordig worden steeds slimmer en gebruiken dan ook geavanceerde technieken bij het kraken van wachtwoorden. Als je lang of vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt, kun je het risico op een succesvolle hack vergroten.
Datalekken zijn een ander veelvoorkomend voorbeeld. Hierdoor kunnen je gegevens op straat belanden en door iedereen die ze tegenkomt gebruikt worden. Statistieken tonen aan dat er jaarlijks miljoenen accounts worden gehackt. Veel van deze inbraken zijn het gevolg van zwakke of hergebruikte wachtwoorden.
Door je wachtwoorden met enige regelmaat te vernieuwen, kun je het hackers moeilijker maken. Ook wanneer je gegevens zijn gelekt, ben je beter beschermd als je je wachtwoord gelijk verandert. Neem daarom de tijd om op Verander-je-wachtwoord-dag al je belangrijke accounts na te lopen en waar nodig het wachtwoord te veranderen.
Slachtoffers van gestolen wachtwoorden
Vaak komt het voor dat ouderen dezelfde wachtwoorden gebruiken, voor meerdere accounts, voor een (te) lange periode. Dit maakt hun dan ook vaak slachtoffers voor hackers, die er vervolgens met hun gegevens vandoor gaan. Het is daarom erg belangrijk dat ook voor deze demografie om deel te nemen aan deze dag.
Een ander onderdeel wat belangrijk is voor ouderen is dat zij genoeg contact houden met dierbare mensen om zich heen. Echter zijn er veel ouderen die vaak alleen zijn of zich eenzaam voelen. Daarom is de ouderendag bedacht, waar mensen opgeroepen worden om samen met ouderen uit hun buurt of familie iets leuks te doen.
Tips voor het creëren van sterke wachtwoorden
Een sterk wachtwoord is vaak erg lang en complex. Streef daarom naar minimaal 12 tekens, met een mix van de volgende onderdelen:
- Hoofdletters
- Kleine letters
- Cijfers
- Symbolen
Vermijd hiernaast voor de hand liggende combinaties zoals ‘123’ of ‘QWERTY’. Een andere effectieve manier is het gebruik van wachtwoordzinnen. Je kunt zelf een kiezen die makkelijk te onthouden is en daar vervolgens een wachtwoord van maken.
Gebruik hiernaast geen persoonlijke informatie in je wachtwoorden. Geboortedata, namen van huisdieren of familieleden zijn vaak eenvoudig te raden door hackers. Kies in plaats van deze andere woorden of zinnen die niet vaak gebruikt worden. Eén tip: gebruik voor elk account een ander wachtwoord.
Wachtwoordbeveiliging in de toekomst
Online beveiliging evolueert snel. Nieuwe technologieën maken wachtwoorden steeds veiliger en gebruiksvriendelijker. Er zijn ook digitale platforms, zoals de iFOREX Europe CFD trading app, die al geavanceerde beveiligingsmaatregelen implementeren. Dit doen zij om de gegevens van hun gebruikers effectief te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit zijn ontwikkelingen die duidelijk laten zien hoe belangrijk dat cybersecurity daadwerkelijk is geworden in onze samenleving.
Andere goede voorbeelden zijn tweestapsverificatie, wachtwoordmanagers of passwordless authenticatie. Alle drie deze manieren winnen steeds meer terrein. Dit komt doordat mensen vaker online, dan offline zijn. Ook speelt AI een groeiende rol in de cybersecurity. AI-systemen kunnen vaak gemakkelijker ongewone activiteiten herkennen of bedreigingen identificeren.
Nu je weet hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn voor je eigen veiligheid, is het tijd voor actie. Gebruik de verander-je-wachtwoord-dag als startpunt voor het verbeteren van je online gewoonten. Begin hierbij met het updaten van je belangrijkste accounts zoals Instagram, Facebook of Snapchat. Kies vervolgens sterke wachtwoorden voor elk platform. Zo ben jij weer wat zekerder van de veiligheid van jouw persoonsgegevens.
4 januari vieren we Brailledag. In onze blog hierover lees je nog veel meer over de betekenis en waarom we deze dag belangrijk vinden!
Op 5 december vieren we de dag van de Ninja, een feestdag die de mysterieuze wereld van deze legendarische krijgers eerst. Duik met ons mee in de fascinerende geschiedenis van ninja’s en ontdek hoe hun vaardigheden nog steeds relevant zijn. Bereid je voor om de kunst van de onzichtbaarheid, slimheid en discipline te verkennen.
De oorsprong van ninja’s
De wortels van de ninja’s gaan diep terug in de Japanse geschiedenis. Als geheimzinnige figuren, bekend als ‘shinobi’, ontstond deze groep in de 15e eeuw tijdens de feodale periode van Japan. Deze mannen werden getraind in de kunst van spionage, sabotage en onconventionele voering van oorlog. Anders dan de eervolle samoerai, werkten ninja’s in de schaduw en gebruikten zij list en bedrog om hun doelen te bereiken.
Hun vaardigheden omvatten vermomming, klimmen, zwemmen en het gebruik van exotische wapens. Ninja’s werkten vaak in opdracht van feodale heren, maar soms ook als huurlingen voor de hoogste bieder. Hun reputatie groeide tot mythische proporties, wat leidde tot verschillende verhalen en legendes over hun bestaan en bovennatuurlijke krachten.
Hoewel veel van deze verhalen overdreven kunnen zijn om het wat ‘ruiger’ te maken, blijft er bij veel kinderen en ouderen een fascinatie voor ninja’s. Hun invloed is zichtbaar in populaire cultuur, van films tot videogames, waar ze vaak worden afgebeeld als supermensen met ongelofelijke vaardigheden.
Ninja’s in de moderne wereld
Tegenwoordig worden de technieken van ninja’s nog steeds op een relevante manier toegepast. Hun vermogen om onopgemerkt en efficiënt te werken, is waardevol in veel beroepen als privédetectives en spionage. Journalisten die undercover gaan of IT-specialisten die cybersecurity testen zijn ook goede voorbeelden van moderne ninja’s. Ook kun je in alledaagse situaties bepaalde ninja-vaardigheden toepassen.
Het vermogen om rustig te blijven onder druk, of juist snel problemen op te lossen, zijn eigenschappen die voor elke moderne ninja goed van pas komen. Voor sommige beroepen heb je ook een ninja-achtige aanpak nodig. Een slotenmaker in Lanaken, België werkt bijvoorbeeld vaak stilletjes en efficiënt, als een ware moderne ninja die deuren kan openen zonder sporen achter te laten.
Met het toepassen van bepaalde ninja-principes, zoals mindfulness en strategisch denken, kun je jouw dagelijkse uitdagingen misschien wel beter aanpakken. Observeer hierbij je omgeving, pas je aan op de veranderende situatie en handel doelgericht. Op deze manier kun jij een meester worden in het navigeren door de complexiteit die het moderne leven met zich meebrengt.
Noodgevallen oplossen met ninja-technieken
Noodgevallen oplossen met ninja-technieken
Soms kom je onverwacht voor vervelende uitdagingen te staan waarbij je snel zult moeten handelen. Net zoals een ninja altijd voorbereid moet zijn, kun je in je eigen situaties ook snel schakelen. Raak je bijvoorbeeld je sleutels kwijt of ben je buitengesloten, maar heb je binnen nog eten op het fornuis staan? Dan kun je gemakkelijk gebruik maken van de spoedservice van een slotenmaker. Deze professionals beschikken over de precisie en snelheid die je van een ninja mag verwachten.
De viering van de dag van de ninja
De Dag van de Ninja biedt verschillende mogelijkheden voor je om je eigen ninja te vieren. Begin de dag met een vroege ochtendtraining, met een focus op balans en flexibiliteit. Organiseer vervolgens een ninja-themakostuum-dag op je school. De Dag van de Ninja is in Nederland helaas geen officiële feestdag. Dit betekent dat je dag deze dag geen vrij hebt van je werk of school, maar dat moet de pret niet bederven!
Draagt daarom zwart en probeer de gehele dag zo onopvallend mogelijk te zijn. Ben je echt creatief, dan kun je je eigen ninja-sterren van papier of karton maken. Hierdoor is je eigen ninja-outfit compleet.
De kinderen kunnen genieten van simpele en ninja-geïnspireerde spelletjes. In de keuken kun je je uitleven met verschillende soorten snoep in de vorm van ninja’s of werpsterren. Voor de echte liefhebbers is het houden van een ninja-filmmarathon een echte aanrader. Kies een paar klassiekers of juist moderne interpretaties van het ninja-genre. Zo kun jij deze dag het beste afsluiten.
De fascinatie voor ninja’s bestaat al een lange tijd. Mensen worden aangesproken door hun principes zoals discipline, aanpassingsvermogen en het vermogen om alles op een sluipende manier te doen. Deze principes blijven dan ook in de moderne wereld nog steeds relevant bij bepaalde beroepen.
De Dag van de Ninja helpt ons herinneren aan het feit dat we allemaal wel een beetje ninja in ons hebben. Hierbij gaat het niet altijd om het dragen van zwarte pakken en het gooien met sterren. Dus denk tijdens het vieren van de dag van de ninja, goed na over hoe jij deze eeuwenoude wijsheid kunt gebruiken in je eigen leven.
Op 22 mei vieren we de internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze staan we allemaal stil bij alle levende wezens op aarde, van zwemmende vissen tot zoemende bijen en lopende dieren. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook zeker onze blog over de Dag van de Biodiversiteit!
Op 13 februari vieren we radiodag. Deze dag is ontstaan in 2011 en is in het leven geroepen door UNESCO. In plaats van altijd bezig te zijn met het internet, sociale media, crypto en al het andere, gaan we terug naar de basis. De krant en de radio waren de eerste middelen om te horen en zien wat er in de wereld gebeurde. Door op deze dag terug te gaan naar de basics kunnen we onthouden waar we vandaan komen.
Het gebruik van radio’s vroeger
Voorheen was een radio niet alleen om muziek te luisteren. Een radio had veel meer mogelijkheden. Zo werd er zelfs via gecommuniceerd. Dit was vroeger toegankelijker dan een telefoon in huis hebben. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen om te communiceren via een radio, echter gebeurde het wel.
Het gebruik van radio’s nu
Vandaag de dag worden er nog altijd radio’s gebruikt. Het wordt niet alleen door ouderen gebruikt, maar iedereen luistert wel eens naar de radio. Zo kennen we allemaal wel de bouwvakkers met een radio die aan het werk zijn. Of ze nu langs de weg bezig zijn of een overkapping aan een bestaande schuur aan het maken zijn. Er staat altijd muziek op. Natuurlijk is dit niet de enige situatie waarin we radio’s zien. Bij veel mensen wordt de radio dagelijks nog gebruikt in het huis of in de auto. Zo blijft het dan ook belangrijk dat we de radio blijven gebruiken, want het is ook een handig apparaat.
Een radio had meer nut dan we voorheen dachten. Of je het nu gebruikt om te communiceren of alleen muziek te luisteren. Je kunt de radio binnen gebruiken, maar ook buiten onder je winddichte overkapping. Dus blijf de radio gebruiken, want het is ook een stukje geschiedenis dat niet verloren mag gaan. En vergeet niet om op 13 februari je radio aan te zetten vanwege radiodag.
Op 4 oktober draait even alles over de ouderen. We eren de mensen die al een leven vol ervaring en kennis hebben doorstaan. Bovendien voelen veel ouderen zich eenzaam, dus is het een goede manier om te laten zien dat je ze niet vergeten bent. Een beetje aandacht, zoals een telefoontje of even langsgaan bij een ouder persoon kan al veel voor hen betekenen. Op deze dag laten we aan alle ouderen zien dat ze er toe doen en de waarde die we aan ze hechten.
Het ontstaan van Ouderendag
In 1990 is Ouderendag het leven in geroepen door de Verenigde Naties. Dit is opgekomen door een motie die in 1982 in Wenen is ingediend voor vergrijzing. Deze internationale dag wordt gevierd op 1 oktober. In 2009 kwam Nederland op het idee om ook een nationale Ouderendag te vieren, welgeteld 3 dagen na de internationale viering dag, dus op 4 oktober. De regering doet dit om met een meer lokale insteek een groot deel van Nederland actief te krijgen met het helpen van ouderen. Ouderendag herinnert het jongere (Nederlandse) volk om ouderen te helpen en verantwoordelijk te zijn voor het welzijn van ouderen.
Uitdagingen van ouderen
Op Ouderendag gaat het om meer dan waardering laten zien en het vieren. Er zijn namelijk genoeg uitdagingen waar ouderen dagelijks voor staan, alleen. Bepaalde onderwerpen zoals eenzaamheid en gezondheid worden vaak onderschat door jongere generaties. Veel ouderen willen het liefste zelfstandig blijven in dit soort situaties, maar dan moeten zij ook de juiste hulp hierbij kunnen krijgen. Het is belangrijk om hier niet alleen op 1 en 4 oktober bij stil te staan, maar het hele jaar door. Er komt namelijk een moment dat ze er niet meer zijn.
Andere activiteiten om met ouderen te doen
Buiten de hierboven benoemde voorbeelden, zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen met ouderen uit jouw omgeving. Ergens gaan eten of een bepaalde locatie bezoeken kan erg gezellig zijn. Als het weer het toelaat, kun je ook een wedstrijdje jeu de boules organiseren met een aantal ouderen uit de buurt. Hierdoor laat je zien dat je tijd voor ze wil vrijmaken en misschien wel zelf meedoet met ze. Verder worden er op deze dagen door organisaties of vrijwilligers uitstapjes georganiseerd. Denk aan bingoavonden, rondvaarten/-ritten en muzikale stukken in zorgcentra of muziekhallen. Als hiervoor geen bus geregeld kan worden, is een taxi voor ouderen een ideale optie. Vaak zijn deze een stuk comfortabeler en goedkoper dan de taxi’s die normaal rondrijden.
Tijdens Ouderendag is het belangrijk om stil te staan bij de uitdagingen en problemen die ouderen dagelijks doorstaan. Je hoeft niet te wachten op 4 oktober om iets leuks te doen met een oudere uit jouw omgeving. Je kunt elke dag iets met ze doen als je dat graag wilt. Het hoeft niet om iets groots te gaan, een klein beetje aandacht kan voor veel mensen al erg ver gaan, elke actie telt.
Vond je het interessant om over Ouderendag te lezen? Neem dan een kijkje naar Houd het schoon dag of de dag van verantwoord medicijngebruik!
Elk jaar zijn er talloze dagen waarop we stilstaan bij belangrijke maatschappelijke kwesties. Van de dag van de aarde tot de dag van de rechten van de mens, deze speciale dagen zijn een kans om bewustwording te creëren en verandering te stimuleren. Maar er is één onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt: duurzaamheid. Daarom stellen wij voor om een nieuwe, belangrijke dag in het leven te roepen: de Dag van de Duurzame Woning.
Wat wellicht nog meer voor de hand ligt is het feit dat er niet zomaar gekeken hoeft te worden naar de verschillende soorten die wij als mens voor ogen hebben. Het lijkt misschien alsof je zomaar iets kunt betekenen, maar dit is echter nooit het geval geweest. Je kunt op dit soort mensen gewoon niet bouwen.
Waarom een dag van de duurzame woning?
Duurzaamheid is niet langer een modewoord, het is een noodzaak geworden. De aarde staat onder immense druk door de groeiende bevolking, ontbossing, vervuiling en klimaatverandering. We kunnen niet langer wachten op overheden of grote bedrijven om actie te ondernemen; we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, beginnend in onze eigen huizen. Woningen hebben een enorme invloed op het milieu. Van energieverbruik tot afvalproductie, de manier waarop we onze huizen bouwen, onderhouden en bewonen, speelt een cruciale rol in de gezondheid van de planeet. Een dag die volledig in het teken staat van de duurzame woning kan mensen inspireren om hun huis en levensstijl onder de loep te nemen.
Wat is een duurzame woning?
Een duurzame woning is een huis dat gebouwd en ingericht is met aandacht voor het milieu. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van energiezuinige apparaten, hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, en isolatiematerialen die de warmte vasthouden. Maar het gaat verder dan dat. Een duurzame woning richt zich ook op het verminderen van waterverbruik, het recyclen van materialen, en het gebruiken van milieuvriendelijke bouwmaterialen zoals bamboe of gerecycled hout. Daarnaast spelen slimme technologieën, zoals domotica, een steeds grotere rol. Hiermee kun je bijvoorbeeld het energieverbruik in huis op afstand beheren. Denk aan slimme thermostaten die alleen warmte leveren wanneer dat nodig is, of verlichting die automatisch uitgaat wanneer er niemand in de kamer is.
Hoe kun jij bijdragen aan een duurzame woning?
Er zijn talloze manieren om je woning duurzamer te maken, en veel daarvan zijn eenvoudig toe te passen, zelfs als je in een bestaand huis woont. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw steentje bij te dragen:
1. Zorg voor betere isolatie
Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is door je woning goed te isoleren. Hierdoor blijft warmte beter behouden in de winter en blijft het koeler in de zomer. Denk hierbij aan het isoleren van het dak, de vloer en de muren. Vergeet ook niet de ramen! Kies voor dubbel of zelfs driedubbel glas. Dit helpt niet alleen bij het besparen van energie, maar zorgt ook voor een aangenamer binnenklimaat.
2. Installeer zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een van de meest populaire vormen van hernieuwbare energie. Hoewel de initiële investering misschien hoog lijkt, zul je op de lange termijn geld besparen op je energierekening. Bovendien draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
3. Gebruik energiezuinige apparaten
Veel moderne apparaten hebben een energielabel waarop te zien is hoeveel energie ze verbruiken. Kies altijd voor apparaten met het label A++ of hoger. Dit geldt niet alleen voor grote apparaten zoals wasmachines en koelkasten, maar ook voor verlichting. Ledlampen zijn bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan traditionele gloeilampen. Probeer ook als je iets aanschaft naar duurzame verpakkingen te kijken. Dit kan al enorm veel helpen ten goede van het milieu.
4. Planten als natuurlijke luchtfilters
Een ander leuk en eenvoudig idee om je woning duurzamer te maken, is door planten in huis te plaatsen. Niet alleen brengen ze kleur en leven in je interieur, maar ze werken ook als natuurlijke luchtfilters. Planten zoals de Sansevieria en de Spathiphyllum zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en zorgen voor een gezonder binnenklimaat.
5. Denk aan duurzame raambekleding
Raambekleding speelt ook een rol in de duurzaamheid van je woning. Goede gordijnen kunnen bijvoorbeeld helpen om warmte binnen te houden in de winter en de zon buiten te houden in de zomer. Vooral in regio's waar seizoensgebonden temperatuurverschillen groot zijn, zoals in gordijnen Limburg, kunnen de juiste gordijnen een aanzienlijke impact hebben op het energieverbruik. Zorg ervoor dat je gordijnen kiest van natuurlijke, milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen of linnen.
Inspiratie opdoen tijdens de dag van de duurzame woning
Een Dag van de Duurzame Woning zou een perfecte gelegenheid zijn voor bewoners, architecten, en gemeenschappen om samen te komen en kennis te delen. Tijdens deze dag kunnen er workshops worden georganiseerd waarin je leert hoe je je huis kunt verduurzamen. Denk aan het aanleggen van een groene gevel, het installeren van zonnepanelen, of het toepassen van circulair bouwen.
Ook kan deze dag in het teken staan van bewustwording. Hoeveel energie verbruikt jouw woning eigenlijk per jaar? Waar kun je besparen? Door het organiseren van huisbezoeken of buurtinitiatieven, kunnen mensen zien hoe anderen hun woning hebben verduurzaamd en ideeën opdoen voor hun eigen huis.
Een stap naar een groenere toekomst
De Dag van de Duurzame Woning is meer dan alleen een dag om stil te staan bij duurzaamheid; het is een kans om actie te ondernemen. Of je nu grootse plannen hebt, zoals het plaatsen van zonnepanelen, of simpelweg wilt beginnen met kleine veranderingen, zoals het ophangen van isolerende gordijnen, elke stap telt.
Dus waarom wachten? Begin vandaag nog met het verduurzamen van jouw woning en maak elke dag een beetje duurzamer.
Medicijnen zijn een belangrijk onderdeel van onze gezondheidszorg. Van pijnstillers tot antibiotica en van antidepressiva tot bloeddrukverlagers, medicatie helpt ons bij het omgaan met allerlei gezondheidsproblemen. Hoewel medicatie veel voordelen heeft, brengt het ook risico’s met zich mee. Onjuist medicijngebruik kan leiden tot bijwerkingen, verslaving of schadelijke interacties tussen verschillende geneesmiddelen. Daarom is de "dag van verantwoord medicijngebruik" in het leven geroepen, die jaarlijks op 9 januari wordt gehouden. Op deze dag ligt de focus op het bevorderen van veilig en bewust medicijngebruik bij zowel patiënten als zorgverleners.
Waarom verantwoord medicijngebruik belangrijk is
Medicijnen werken het beste wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Dit betekent niet alleen het volgen van de voorgeschreven dosering, maar ook het opvolgen van de adviezen van artsen en apothekers. Een te hoge dosering kan gevaarlijk zijn, terwijl een te lage dosering de werkzaamheid van het medicijn vermindert. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen schadelijke effecten hebben wanneer ze gecombineerd worden met andere medicatie of voedingsmiddelen.
Veelvoorkomende valkuilen bij medicijngebruik
Er zijn diverse situaties waarin medicijngebruik fout kan gaan. Een van de meest voorkomende valkuilen is zelfmedicatie, waarbij mensen zonder overleg met een arts geneesmiddelen gebruiken. Dit kan riskant zijn, vooral als men niet goed op de hoogte is van de werking en mogelijke bijwerkingen van het medicijn. Een ander probleem is het stoppen met medicatie zonder medische begeleiding. Vooral bij chronische aandoeningen kan dit ernstige gevolgen hebben en de symptomen verergeren.
Rol van artsen, apothekers en patiënten
Artsen en apothekers spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van verantwoord medicijngebruik. Zij adviseren patiënten over het juiste gebruik van medicijnen en waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen en interacties. Het is belangrijk dat patiënten hun vragen en zorgen delen met hun arts of apotheker. Dit helpt niet alleen om misverstanden en verkeerd gebruik te voorkomen, maar bevordert ook de effectiviteit van de behandeling.
Patiënten hebben daarnaast hun eigen verantwoordelijkheid. Het is van groot belang om de instructies van de arts of apotheker op te volgen, de bijsluiter van medicijnen goed door te nemen en alert te zijn op eventuele bijwerkingen. Ook kunnen patiënten zelf stappen ondernemen om hun medicijngebruik te verbeteren, zoals het bijhouden van een medicijnkalender.
De dag van verantwoord medicijngebruik
De "dag van verantwoord medicijngebruik" op 9 januari richt zich op het vergroten van bewustzijn rondom het zorgvuldig gebruik van medicatie. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan de risico’s van onjuist medicijngebruik en wordt er informatie verstrekt over hoe mensen hun medicijngebruik kunnen verbeteren. Door middel van lezingen, voorlichtingscampagnes en workshops worden zowel zorgprofessionals als patiënten geïnformeerd over het belang van veilig medicijngebruik.
Daarnaast is deze dag ook een moment voor zorgprofessionals om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen, zoals digitale recepten en medicijnapps die kunnen helpen bij beter medicatiebeheer.
Tips voor verantwoord medicijngebruik
Met een paar eenvoudige tips kan verantwoord medicijngebruik worden bevorderd:
- Lees altijd de bijsluiter: In de bijsluiter staat belangrijke informatie over dosering, bijwerkingen en mogelijke interacties met andere medicijnen.
- Neem medicijnen volgens voorschrift: Houd je aan de door de arts voorgeschreven dosering en het innameschema.
- Overleg bij twijfel: heb je vragen of zorgen over je medicijngebruik? Neem dan altijd contact op met je arts of apotheker. Luister ook naar je lichaam, als deze aangeeft de medicijnen niet goed te kunnen verwerken, bespreek dit dan met je arts.
- Bewaar medicijnen veilig: houd medicijnen buiten het bereik van kinderen en bewaar ze op de juiste manier, zoals aangegeven in de bijsluiter.
- Gebruik een medicijnkalender: door een medicijnkalender bij te houden, kun je overzichtelijk bijhouden wanneer en welke medicatie je moet innemen. Zo verklein je de kans op het vergeten van een dosis of het onbedoeld dubbel innemen van medicijnen.
- Gebruik de juiste verpakking: Blisterverpakkingen kunnen het medicijngebruik vereenvoudigen door de juiste dosering overzichtelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat je precies weet hoeveel je moet innemen en wanneer, wat het risico op fouten verkleint. Bekijk hier blister verpakkingen voor medicatie.
Samen zorgen voor veilig medicijngebruik
De "dag van verantwoord medicijngebruik" is een waardevol moment om stil te staan bij de impact van medicijnen op onze gezondheid en het belang van correct gebruik. Of je nu patiënt, arts of apotheker bent, samen kunnen we bijdragen aan veilig medicijngebruik. Door bewustwording te creëren en goede voorlichting te geven, zorgen we ervoor dat medicatie optimaal kan bijdragen aan ons welzijn en onze gezondheid.
Bekijk hier welke maand het beste is om een huis te kopen.
Vandaag, 20 september, is het weer 'houd het schoon dag' (World Cleanup Day)! Op deze dag is het doel dat zoveel mogelijk mensen, samen of alleen, het huis uitgaan en helpen Nederland op te ruimen. Je kunt meedoen door een prikker en vuilniszak mee te nemen en op pad te gaan!
Wat is 'houd het schoon dag'?
De naam van de dag vertelt eigenlijk al precies waar het voor staat. Namelijk: samen houden we Nederland schoon! In Nederland bestaat er al de nationale opschoondag. Vanaf 2024 staat 'houd het schoon dag' (oftewel World Cleanup Day) ook in de agenda bij de Verenigde Naties. De jaarlijkse datum is vastgesteld op 20 september.
Er doen meer dan 190 landen wereldwijd mee aan de World Cleanup Day. Er waren vorig jaar ongeveer 91 miljoen vrijwilligers die mee hielpen op te ruimen en er werd ongeveer 350 duizend kilo aan afval opgeruimd! Tijdens deze dag probeert iedereen die meedoet de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven. Of dat nu is door rommel uit de bosjes of langs de weg te prikken, of door bijvoorbeeld je kantoorgebouw te wassen.
Meedoen aan 'houd het schoon dag'?
Er zijn zoals hierboven genoemd meerdere manieren om mee te doen aan 'houd het schoon dag'. Veel mensen kiezen ervoor om op pad te gaan. Dit kan je doen door zelf een opruimactie te organiseren, of je aan te sluiten bij die van een ander. Veel basis- en middelbare scholen doen hier ook aan mee. Zo leren zij de kinderen dat opruimen belangrijk is en over zwerfafval.
De organisatie wil graag dat er zo veel mogelijk mensen mee helpen met het opruimen. Je kunt via sociale media ook helpen door het idee erachter te promoten. Voor sommige mensen gaat dit helaas niet zo makkelijk. Er zijn genoeg mensen die slecht ter been zijn of door hun leeftijd niet meer kunnen meedoen. Hiervoor zijn er genoeg mensen die hen willen helpen, zodat ze toch het gevoel hebben dat ze meedoen met deze actie.
Het schoonmaken van iets hoeft niet per se met afval langs de weg te maken te hebben. Het kan hier ook om vuil op een muur, raam of andere plekken gaan. ‘Schoon’ hoeft niet altijd opruimen te betekenen. Dit kan ook voor ramen, gangen, muren etc. gelden. Je ramen wassen is ook een prima voorbeeld van het schoonhouden van deze. Voor grotere gebouwen is het lastiger om de ramen te wassen dan voor iemand in een bungalow. Een glazenwassersbedrijf kan je hierbij helpen, omdat zij makkelijk op plekken komen waar je alleen niet aankomt.
Met zijn allen kunnen we een verschil maken en onze bijdrage leveren aan een schonere toekomst! Wil je nu meer weten over schoonmaken? Misschien is de dag van het schoonmaken wel wat voor je!
Verpakkingen spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Ze beschermen producten, maken transport gemakkelijker en verlengen de houdbaarheid van consumptiegoederen. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, moeten verpakkingen niet alleen functioneel zijn maar ook milieuvriendelijk voor de aarde. Op 19 juni 2024 wordt daarom de dag van de duurzame verpakking georganiseerd in Oss. Dit evenement brengt bedrijven, studenten en experts samen om de laatste trends en innovaties in verpakkingen te bespreken. In deze blog bespreken we de verhouding tussen verpakkingen en duurzaamheid.
Het belang van duurzame verpakkingen
In de verpakkingsindustrie staan we voor de uitdaging om milieubelastende materialen zoals plastic terug te dringen. Traditionele verpakkingen kunnen moeilijk afbreekbaar zijn, wat leidt tot een toenemende afvalberg en vervuiling. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun keuzes op het milieu. Bedrijven spelen hierop in door innovatieve, duurzame oplossingen te ontwikkelen.
Een belangrijk onderdeel van duurzame verpakkingen is het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen. Dit kan bijvoorbeeld gerecycled plastic zijn, maar ook materialen die sneller afbreken of hernieuwbaar zijn. Tijdens de dag van de duurzame verpakking worden oplossingen zoals deze uitgebreid besproken door diverse experts uit het vakgebied.
Economische voordelen van duurzame verpakkingen
Naast de ecologische voordelen biedt duurzaamheid in verpakkingen ook economische kansen voor bedrijven. Door minder grondstoffen te gebruiken en verspilling te verminderen, kunnen kosten op de lange termijn worden verlaagd. Bovendien zorgt een efficiënter gebruik van materialen voor een gestroomlijnd productieproces en minder afval. Dit helpt bedrijven niet alleen om hun milieu-impact te verkleinen, maar versterkt ook hun concurrentiepositie in een markt die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid.
Technologieën zoals cold sealing
Naast materialen speelt technologie een grote rol in de verduurzaming van verpakkingen. Een van de innovaties die tijdens 19 juni aan bod zal komen is cold sealing technologie. In tegenstelling tot traditionele methoden, waarbij hitte nodig is om verpakkingen te sluiten, maakt cold sealing gebruik van druk en specifieke lijmverbindingen. Dit zorgt niet alleen voor minder energieverbruik tijdens het verpakkingsproces, maar ook voor een lagere CO2-uitstoot.
Cold sealing wordt vaak gebruikt bij producten die gevoelig zijn voor warmte, zoals chocolade en farmaceutische artikelen. Het feit dat er geen hitte nodig is, maakt het niet alleen een energiezuinige oplossing, maar het behoudt ook de kwaliteit van temperatuurgevoelige producten. Lees hier meer over cold sealing technologie en ontdek hoe het kan bijdragen aan duurzamere verpakkingsoplossingen.
Waarom duurzaamheid de toekomst is
Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een vereiste voor bedrijven die relevant willen blijven in een veranderende wereld. Consumenten verwachten steeds vaker dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het milieu. Dit geldt niet alleen voor de producten zelf, maar ook voor de verpakkingen waarin deze producten worden verkocht.
Verpakkingen zijn een direct zichtbaar onderdeel van een product en dragen sterk bij aan de perceptie van een merk. Bedrijven die inzetten op milieuvriendelijke verpakkingen, bouwen aan een positief imago en voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten. Het evenement in Oss biedt een platform waar bedrijven kunnen leren van elkaars ervaringen en de nieuwste technologieën en methoden kunnen ontdekken.
Het gesprek over verpakkingen gaat niet alleen over de vermindering van plastic of het gebruik van gerecyclede materialen. Het gaat ook over het creëren van een circulaire economie waarin verpakkingen zo ontworpen zijn dat ze na gebruik weer volledig verwerkt kunnen worden, zonder het milieu te schaden. Technologieën zoals cold sealing spelen hierin een belangrijke rol omdat ze het productieproces efficiënter en milieuvriendelijker maken. Kijk er bijvoorbeeld ook naar of je je woning duurzamer kunt gaan inzetten.
De dag van de duurzame verpakking
Tijdens de dag van de duurzame verpakking wordt duidelijk dat duurzaamheid een integrale rol speelt in de toekomst van verpakkingen. Of het nu gaat om het gebruik van nieuwe materialen, het verminderen van energieverbruik tijdens de productie, of het vinden van technologieën zoals cold sealing die het hele proces milieuvriendelijker maken, de boodschap is helder: de toekomst is groen en verpakkingen moeten daarin meegaan.
Bekijk hier wanneer de dag van de chemische logistiek is.
De Dag van de Scheiding op 13 september biedt een moment van reflectie. Deze dag is bedoeld om bewust stil te staan bij de impact van scheidingen, zowel op individueel niveau als op de samenleving. Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties oproept. Hoewel het vaak een moeilijke periode is, biedt een scheiding ook ruimte voor nieuwe kansen en persoonlijke groei. Op deze dag kun je nadenken over wat een scheiding betekent en hoe je de toekomst positief kunt vormgeven. Het is een gelegenheid om stil te staan bij de uitdagingen, maar ook bij de mogelijkheden die een nieuwe start met zich meebrengt.
De oorzaken van scheidingen
Scheidingen komen om verschillende redenen voor, maar vaak liggen communicatieproblemen en onverenigbare levensdoelen aan de basis. Partners groeien soms uit elkaar door verschillende verwachtingen of veranderingen in hun persoonlijke ontwikkeling. Financiële stress kan ook een grote druk op een relatie leggen, vooral wanneer er sprake is van ongelijke bijdragen of verschillende financiële prioriteiten. Daarnaast spelen moderne uitdagingen zoals drukke carrières en sociale media, verhuizen een rol in het ondermijnen van relaties. Soms kan zelfs een iets te geslaagd vrijgezellenfeest onverwachte spanningen veroorzaken, die later in het huwelijk aan de oppervlakte komen. Het begrijpen van deze oorzaken kan helpen om relaties te versterken of tijdig problemen te herkennen.
Ook interessant: Roze maandag
Het emotionele proces van scheiden
Scheiden is vaak een emotioneel intens proces. Mensen doorlopen verschillende stadia van verdriet, woede en uiteindelijk acceptatie. Het verlies van een partner, zelfs als de relatie niet meer werkt, kan diepe sporen nalaten. Velen ervaren gevoelens van rouw, alsof ze een belangrijk deel van hun leven achterlaten. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid of onzekerheid over de toekomst. Tijdens deze periode is het belangrijk om steun te zoeken, zowel bij vrienden als bij professionals. Het delen van je gevoelens kan helpen om sneller door deze moeilijke fase te komen. Begrip en geduld, zowel voor jezelf als voor je ex-partner, zijn sleutelwoorden in dit proces.
Praktische aspecten en regelingen
Naast de emotionele impact brengt een scheiding ook veel praktische zaken met zich mee. Het verdelen van bezittingen, het regelen van de financiën en het maken van afspraken over de zorg voor eventuele kinderen kunnen complex zijn. Zorg bijvoorbeeld Moederdag en Vaderdag eerlijk verdeeld zijn. Het is verstandig om een scheidingsovereenkomst op te stellen waarin alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Dit voorkomt toekomstige conflicten en biedt duidelijkheid voor beide partijen. Juridisch advies kan hierbij van onschatbare waarde zijn, zodat je zeker weet dat alles eerlijk en volgens de wet verloopt. Door de praktische zaken goed te regelen, creëer je een stabiele basis voor de toekomst, waarin beide partijen verder kunnen met hun leven.
Nieuwe wegen na de scheiding
De Dag van de Scheiding biedt een kans om stil te staan bij wat geweest is, maar ook om vooruit te kijken. Een scheiding markeert het einde van een hoofdstuk, maar ook het begin van iets nieuws. Gebruik deze dag om te reflecteren op de lessen die je hebt geleerd en om plannen te maken voor de toekomst. Wees niet bang om hulp te zoeken waar nodig, of dat nu in de vorm van therapie, juridische bijstand of gewoon een luisterend oor is. Een scheiding kan pijnlijk zijn, maar het biedt ook de mogelijkheid om opnieuw te beginnen en een leven op te bouwen dat beter past bij wie je nu bent. Sta stil bij wat belangrijk voor je is en zet stappen om een toekomst te creëren die bij je past.
Wil je meer (inter)nationale dagen bekijken? Misschien vind je Ouderendag wel interessant!
Vandaag zien ze in Tilburg alles door een roze bril! Het is namelijk Roze Maandag en dat wordt natuurlijk uitbundig gevierd! Deze speciale dag is een van de hoogtepunten van de Tilburgse kermis en trekt duizenden bezoekers. Deze dag staat in het teken van feestelijkheid, inclusiviteit en vooral: heel veel roze. Op deze dag is iedereen welkom om de liefde en gelijkheid te vieren.
Wat is roze maandag
Roze maandag is een Tilburgs' evenement. Het vindt plaats op de eerste maandag van de Tilburgse kermis.
De dag is opgericht door 'Stichting Roze Maandag'. Deze stichting pleit voor gelijkwaardigheid en acceptatie onder de burgers. Het doel van deze dag, is het creëren van bewustwording middels het organiseren van een event waar iedereen gelijk is. Met name richt deze dag zich op de LGBTQ+ gemeenschap.
Wat houdt deze dag in?
Roze maandag staat in het teken van extravagantie, niks is te gek. Qua sfeer is het vergelijkbaar met carnaval, alleen heeft de kleur roze hierbij de overhand. Van roze shirtjes, broeken of jurkjes tot oogschaduw, lippenstift of zelfs roze diva easy gellak! Hoe meer roze, hoe beter! Dus ga je naar Tilburg deze maandag? Trek dan vooral roze aan!
Omdat iedereen dezelfde kleur draagt, ontstaat er een soort ‘community’. Dit straalt de gelijkheid uit die de oprichters van het evenement willen uitstralen. Tijdens deze dag zijn er van allerlei activiteiten te beleven in de stad. Dragqueens paraderen door het centrum en in de middag vindt er een ‘pride-walk’ plaats. Op de Stationsstraat vinden diverse shows plaats die allemaal in het teken staan van Roze maandag.
Niet zo’n fan het Barbie-kleurtje? Tussen al het roze, gaat ook de ‘gewone’ kermis gewoon door. Hier vind je, zoals je gewend bent, een carrousel, grijpautomaten, botsauto’s en alle andere klassieke kermis attracties.
Of je nu voor Roze Maandag komt of niet, in Tilburg valt er tijdens deze kermisweek in elk geval genoeg te beleven! Van kleurrijke parades en spectaculaire dragshows tot de klassieke kermisattracties zoals de carrousel en botsauto’s. Dus trek je meest extravagante outfit aan en breng een bezoek aan de Tilburgse kermis!