De dag van de aarde: wat houdt het in?

Waldo Taekema
19 december 2023
dag van de aarde

Natuurlijke schoonheid, de natuur zelf en ons welzijn zijn allemaal verbonden met onze geliefde planeet, de aarde. Op 22 april van elk jaar vieren we de dag van de aarde. Een speciale gelegenheid om stil te staan bij de waarde van onze planeet en ons bewustzijn te vergroten over de uitdagingen waarmee de natuurlijke wereld wordt belast. In deze blog gaan we kijken wat deze dag precies inhoudt.

De geschiedenis van de dag van de aarde

De dag van de aarde, ook wel Earth Day genoemd, werd voor het eerst gevierd in 1970. Deze dag werd opgericht als een reactie op de groeiende bezorgdheid over de milieuvervuiling. Hier horen ook de schadelijke gevolgen van menselijke activiteiten voor het milieu. Miljoenen mensen over de hele wereld kwamen samen om te protesteren tegen de aantasting van de natuur en te pleiten voor milieubehoud.

Het succes van de eerste dag van de aarde leidde tot de oprichting van het United States Environmental Protection Agency (EPA) en de goedkeuring van belangrijke milieubeschermingswetten. Denk aan de Clean Air Act en de Clean Water Act in de Verenigde Staten. Sindsdien is de dag van de aarde uitgegroeid tot een wereldwijd evenement dat wordt gevierd in meer dan 190 landen.

Het doel van de dag

De dag van de aarde heeft meerdere doelen. Een van de belangrijkste doelen is het vergroten van het bewustzijn over de kwetsbaarheid van onze planeet. Dit bewustzijn zou mensen moeten helpen om verantwoordelijker met het milieu om te gaan. Ook moet de dag van de aarde scholen oproepen om leerlingen en studenten meer les te geven over het milieu. Zij zijn de toekomstige generatie die te maken gaan krijgen met de milieuproblemen en het klimaat. Bekijk hier de 7 weetjes over het klimaat waar iedere leerling of student iets van kan leren.

Hoe kunnen we de dag van de aarde vieren?

Iedereen kan een bijdrage leveren aan de dag van de aarde en het beschermen van onze planeet. Kijk bijvoorbeeld naar wat de milieuproblemen zijn en wat jij hier tegen kunt doen. Probeer bijvoorbeeld voor duurzame bedrijven te kiezen en duurzamere keuzes te maken. Samen gaan we voor een groenere toekomst.

Ben jij benieuwd naar andere bijzondere feestdagen? Bekijk ze op onze inhaakkalender.