Dag van de verloskundige

Waldo Taekema
13 december 2023
verloskundige

Op 5 mei 2024 vind niet alleen Bevrijdingsdag plaats, maar ook de dag van de verloskundige. Bij deze speciale dag draait het om het erkennen en vieren van de verloskundige. Deze speelt namelijk een belangrijke rol in de gezondheidszorg voor moeders en pasgeboren baby’s. In deze blog gaan we kijken naar het belang van deze dag en de impact van verloskundigen.

De oorsprong van de dag

De internationale dag van de verloskundige werd voor het eerst gevierd in 1991 en is sindsdien een belangrijk evenement geworden in vele landen over de hele wereld. Deze dag werd in het leven geroepen door de Internationale Confederatie van Verloskundigen (ICM) met als doel om de aandacht te vestigen op de belangrijke rol van verloskundigen in de gezondheidszorg. Verloskundigen zijn niet alleen experts in helpen bij het bevallen, maar ze bieden ook hulp voor na de bevalling. Hun kennis en vaardigheden zijn onmisbaar bij een veilige en gezonde zwangerschap en bevalling.

Het belang van de dag

De internationale dag van de verloskundige benadrukt het belang van toegankelijke, kwalitatieve verloskundige zorg. Deze dag is een kans om bewustwording te vergroten over de uitdagingen waar verloskundigen mee te maken hebben. Dit kunnen dingen zijn als werkomstandigheden, opleiding en financiering. Het is ook het moment om succes te vieren en te pleiten voor investeringen in verloskundige zorg en onderwijs.

Wereldwijde impact

De dag van de verloskundige heeft een wereldwijde impact. Wereldwijd spelen verloskundigen een belangrijke rol in het verminderen van moeder- en kindersterfte. In vele ontwikkelingslanden is de toegang tot goede verloskundige zorg belangrijk om de gezondheid van moeders en baby’s te verbeteren.

Het is dus belangrijk dat we het werk van een verloskundige niet onderschatten en daarom is deze dag goed om er eens bij stil te staan. Ken jij toevallig iemand die zwanger is en binnenkort gaat bevallen? Dan wil jij vast een kraammand voor diegene maken. Lees hier meer over het maken van een kraammand en zorg dat je het leukste cadeau hebt voor de aanstaande moeder.

Vond je het interessant om over deze dag te leren? Lees dan ook hier over de dag van het verantwoord medicijngebruik.