Nieuwjaarsdag

-104 dagen geleden
nieuwjaarsdag
  • Evenement: Nieuwjaarsdag
  • Startdatum: 2024-01-01
  • Einddatum: 2024-01-01

Over Nieuwjaarsdag

Deze dag is bij iedereen bekend en staat voor het begin van een nieuw jaar. Het is de bedoeling dat we op deze dag met een schone lei beginnen en al onze zorgen en problemen van vorig jaar achter ons laten. Vanzelfsprekend, kiezen veel mensen deze dag uit als een nieuw begin en beginnen ze met het werken aan hun opgestelde doelen voor dit jaar. Kortom, voor de meeste mensen is dit dus een erg belangrijke dag.

Wist je dat vroeger het nieuwe jaar niet op 1 januari begon, maar op 1 maart? Vroeger werd het begin van het jaar samengebracht met het begin van de lente. Dit is altijd 1 maart en dus werd toen de start van het nieuwe jaar gevierd. In 44 voor Christus veranderde deze jaartelling doordat de Juliaanse kalender werd ingevoerd. Deze Juliaanse kalender werd ingevoerd door de keizer en grootheerser Julius Caesar en vanaf dat moment vieren we het nieuwe jaar op 1 januari.

Overigens geldt dit lang niet voor ieder land in de wereld. Onder andere in China zit hier verschil in en dat komt door de Chinese kalender. Volgens deze kalender valt het nieuwe jaar pas in de periode begin tot midden februari. Zo zal in 2024 het chinees nieuwjaar plaatsvinden op 10 februari.

Gerelateerde dagen