Blue Monday
304 dagen te gaan

Over Blue Monday
De feestdagen zijn voorbij, de goede voornemens sneuvelen en de winterdagen zijn koud en donker. Geen wonder dat Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar zoveel in het nieuws komt. Maar is het echt zo een sombere dag als men beweert?
Wanneer is blue Monday?
Blue Monday valt ieder jaar op de derde maandag van januari.
Waar komt Blue Monday vandaan?
Blue Monday werd in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall, die met een niet wetenschappelijk onderbouwde formule berekende dat mensen zich op deze dag het meest depressief voelen. Dit zou komen door een combinatie van: donkere en koude dagen, de feestdagen die voorbij zijn, financiële zorgen, maandaggevoel en het besef dat goede voornemens mislukken of al mislukt zijn.
Hoewel deze formule dus niet waterdicht is blijft het fenomeen ieder jaar terugkomen in de media en marketingcampagnes. In werkelijkheid werd het gelanceerd als een slimme marketingcampagne voor een reisorganisatie, die mensen juist wilde aanmoedigen om een vakantie te boeken en zo hun winterdip te doorbreken. Sindsdien is Blue Monday uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij bedrijven en merken inspelen op het idee van de "meest deprimerende dag" met speciale acties en promoties.
Is Blue Monday echt de meest depressieve dag?
Veel psychologen betwijfelen of één specifieke dag écht de meest depressieve dag van het jaar kan zijn. Depressieve gevoelens hangen namelijk heel erg af van persoonlijke factoren. Toch is het niet gek dat veel mensen in januari een dipje ervaren. Dit komt ook mede door de winterse omstandigheden en de lange periode tot de lente.
Hoe kom je Blue Monday door?
Een aantal tips om Blue Monday door te komen:
- Ga naar buiten, zelfs een korte wandeling kan helpen om je beter te voelen. Frisse lucht doet een mens veel goed. Probeer dit vaker te doen als je even tot rust moet komen.
- Bak een taart voor een eenzame of dakloze: tover een lach op het gezicht van een eenzaam persoon. Bind je schort om en organiseer een bakmiddag met je vrienden, collega’s en buren om zoveel mogelijk lekkernijen te bakken. Zo wordt deze dag misschien toch nog mooi voor diegene die een lichtpuntje kunnen gebruiken. Doe dit niet alleen op Blue Monday maar ook bijvoorbeeld op ouderendag (4 oktober) of op moederdag (7 mei)
- Beweeg: sporten of een korte workout verhoogt de aanmaak van endorfine waardoor jij je weer een stuk gelukkiger gaat voelen. Tevens is het natuurlijk ook goed voor je gezondheid en sla je dus eigenlijk 2 vliegen in één klap!
- Luister naar vrolijke muziek: Een oppeppende playlist kan direct je humeur verbeteren.
- Praat met vrienden of familie: Sociale interacties helpen om negatieve gevoelens te verminderen.
- Ga naar een woonboulevard: Ga bijvoorbeeld kijken voor die ene natuurstenen vloer voor in je huis. Dit zorgt ervoor dat je een lang gekoesterde wens in vervulling hebt gebracht en maakt je weer vrolijk!
- Ga shoppen: Het kopen van nieuwe kleren of andere leuke spullen maakt de mens weer vrolijk en zorgt in ieder geval voor een geluksmomentje en een iets minder depressieve dag.
Van Blue Monday naar Bright Monday
In plaats van Blue Monday te zien als een negatieve dag, kun je hem ook omdraaien en er juist een positieve draai aan geven. Gebruik deze dag als een moment om iets leuks te plannen, zoals een gezellige avond met vrienden, een wellnessmomentje voor jezelf of een nieuwe hobby oppakken.
Zie het als een kans om stil te staan bij wat je wél gelukkig maakt en kleine doelen te stellen die je energie geven. Door bewust positieve keuzes te maken, kun je van Blue Monday een Bright Monday maken!