Brailledag

-99 dagen geleden
dag van braille
  • Evenement: Brailledag
  • Startdatum: 2024-01-04
  • Einddatum: 2024-01-04

Over Brailledag

Op 4 januari vieren we het leven en werk van Louis Braille, de Franse uitvinder van dit ingenieuze schriftsysteem. Louis Braille werd zelf op jonge leeftijd blind, maar zijn vastberadenheid om de wereld van kennis te ontsluiten voor blinden leidde tot de ontwikkeling van het brailleschrift. Het resultaat hiervan is een systeem van reliëftekens, gebaseerd op een matrix van zes stippen. Het schrift stelt blinden en slechtzienden in staat om letters, cijfers, leestekens en zelfs wiskundige symbolen te lezen en te schrijven.

Op internationale Braille Dag vieren we niet alleen de prestaties van Louis Braille, maar ook de voortdurende impact van zijn werk. Het brailleschrift heeft gezorgd voor gelijke toegang tot kennis en onderwijs voor blinden en slechtzienden. Ook heeft het brailleschrift nieuwe deuren geopend naar literatuur, wetenschap, technologie en cultuur. Kortom is het eigenlijk gewoon een nieuwe vorm van communicatie én geschreven taal.

De internationale braille dag is overigens ook een dag om stil te staan bij het belang van inclusiviteit en gelijke kansen voor mensen met visuele beperkingen. Het brailleschrift blijft een krachtig hulpmiddel voor deze groep mensen en zorgt ervoor dat ook zij kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Vooral dit laatste punt geeft het belang van deze speciale dag prachtig weer.

Gerelateerde dagen