Verlof bij verhuizen: op hoeveel vrije dagen heb je recht?

Waldo Taekema
27 november 2023
verlof bij verhuizen

Verhuizen kan een stressvol gedoe zijn. Of je nu naar een nieuwe stad verhuist, een ander huis in dezelfde buurt betrekt of zelfs naar een ander land verhuist, er zijn tal van dingen om te regelen en te plannen. Een van de belangrijkste aspecten van een verhuizing is het regelen van verlof om de verhuizing soepel te laten verlopen. Maar op hoeveel vrije dagen je eigenlijk recht als het om verlof bij verhuizen gaat?

Regels in Nederland

In Nederland hebben werknemers recht op verlof bij verhuizing. Werkgevers kunnen dit natuurlijk makkelijker zelf bepalen. Het aantal dagen wat je als werknemer krijgt kan verschillen. Dit hangt af van je situatie en je arbeidsovereenkomst. Hieronder zijn een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden.

Wettelijk recht op verlof

Volgens de Nederlandse wet heb je recht op een vrije dag bij een eigen verhuizing. Dit staat beschreven in artikel 22 van de wet flexibel werken (wfw). Deze dag wordt vaak de “verhuisverlof” dag genoemd. Dit verhuisverlof is bedoeld om je de gelegenheid te geven om je verhuizing te regelen. Hierbij hoort het verhuizen van je spullen, het inrichten van je nieuwe huis en het eventueel aanpassen van je persoonlijke administratie. Dit geldt voor zowel fulltime als parttime werknemers.

Aanvullend verlof

Naast het wettelijke recht op verhuisverlof kan je in je arbeidsovereenkomst of cao recht hebben op aanvullend verlof voor verhuizing. De voorwaarden en duur van dit aanvullende verlof kunnen verschillen, het is dus belangrijk om je cao goed door te lezen. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Verlof aanvragen

Om verlof bij verhuizing aan te vragen moet je dit in overleg met je werkgever regelen. Dit doe je normaal ruim van te voren, zodat je werkgever voldoende tijd heeft om de nodige afspraken te maken om de afwezigheid op te vangen. Zorg ervoor dat je alle relevante details met je werkgever bespreekt, zoals de datum van de verhuizing en hoe je de verlofdag wilt opnemen.

Krijg je niet de gewenste verlof dagen die je nodig hebt voor de verhuizing? Bekijk dan hier de vakanties van dit jaar. Als je in de vakantie gaat verhuizen weet je zeker dat je genoeg vrij dagen hebt om alles te doen en te regelen.

Ben jij aan het verhuizen en heb je besloten je huis te koop te zetten? Denk er dan aan om een makelaar in te huren. Deze kan je helpen om de juiste keuzes te maken.

Benieuwd naar nog meer bijzondere feestdagen waarvan jij nog niet wist dat ze bestonden? Bekijk er nog meer op de inhaakkalender.