Dag van de chemische logistiek

Waldo Taekema
21 november 2023
chemische logistiek

In 2022 heeft branchevereniging voor de chemische logistiek VNCW 28 september uitgeroepen tot dag van de chemische logistiek. Op die dag staan alle medewerkers centraal die bezig zijn met het transport en/of de opslag van gevaarlijke stoffen.

Wat is de chemische logistiek

Chemische logistiek verwijst naar het transport, de opslag en het beheer van chemische producten en gevaarlijke stoffen binnen de supply chain. Hierbij gaat het om producten van industriële chemicaliën en brandstoffen tot farmaceutische producten en landbouwchemicaliën. De uitdagingen binnen deze sector zijn divers en veeleisend, variërend van strikte regelgeving tot zorgen over veiligheid en milieu-impact.

Waarom de dag van de chemische logistiek?

Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de specifieke uitdagingen en risico’s binnen deze sector. Het is een dag waarop bedrijven, logistieke professionals en overheidsinstanties samenkomen om te praten over best practices, innovaties in veiligheidstechnologieën en duurzame oplossingen. Hier zijn enkele voorbeelden waarom deze dag zo belangrijk is.

Veiligheid staat voorop

Het omgaan met gevaarlijke stoffen vereist strikte veiligheidsmaatregelen en protocollen. De dag van de chemische logistiek benadrukt hoe belangrijk veiligheid op de werkplek is en de hele toeleveringsketen om ongevallen en incidenten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ufi code die ervoor zorgt dat er beter en sneller geholpen kan worden bij ongevallen.

Milieubewustzijn

Het beheer van chemische producten heeft vaak een aanzienlijke impact op het milieu. De dag spoort bedrijven aan om duurzame praktijken te omarmen en te investeren in milieuvriendelijke oplossingen.

Innovatie en efficiëntie

De chemische logistiek is voortdurend in beweging, met nieuwe technologieën en processen die de efficiëntie verbeteren. Deze dag stimuleert de uitwisseling van kennis en ideeën om de sector vooruit te helpen.

Bewustwording

Voor het grote publiek is deze dag een gelegenheid om meer te leren over de chemische logistiek en de impact ervan op ons dagelijks leven.

Een andere dag die voor jou interessant kan zijn is de dag van de medewerker of onze andere blog Dag van de dieren