Dag van de dieren

Waldo Taekema
22 november 2023
Hond

Elk jaar vieren mensen op 4 oktober Dierendag. Een speciale dag toegewijd aan het eren van onze trouwe huisdieren en alle andere dieren. Deze dag staat in het teken van liefde voor de dieren om ons heen. Maar hoe is deze bijzondere traditie eigenlijk ontstaan?

Het verhaal achter dierendag

Dierendag begint met een man genaamd Francis van Assisi, ook bekend als Sint-Franciscus. Hij leefde in de 12e eeuw in Italië. Vandaag de dag nog wordt Franciscus nog altijd herinnerd als de beschermer van dieren. Franciscus stond bekend om zijn liefde voor de natuur en alle levende wezens, groot en klein. Zijn overtuiging was dat alle dieren Gods schepselen waren.

Een van de meest bekende verhalen over Franciscus is het verhaal van de “preek tot de vogels”. Sint-Franciscus zou regelmatig met de vogels spreken en hun zegenen. Op deze manier creëerde hij een vertrouwensband met de dieren om zich heen. Zijn liefde voor dieren was baanbrekend voor zijn tijd en maakte hem tot een inspiratiebron voor latere generaties.

De moderne dierendag

Hoewel Sint-Franciscus de basis legde voor het idee van compassie van dieren. Duurde het echter nog enkele eeuwen voordat dierendag als een speciale dag werd erkend.

De allereerste nationale Dierendag in de Verenigde Staten werd gevierd op 4 oktober 1929. Deze viering werd georganiseerd door de American Humane Society. Het idee om Dierendag op 4 oktober te vieren was ter ere van Sint-Franciscus.

Na het succes van de eerste nationale Dierendag in 1929, werd 4 oktober al snel gevestigd als de jaarlijkse datum voor de viering van Dierendag. Deze dag werd later ook door andere delen van de wereld gevierd.

Lees ook: met deze dagen hangt de Nederlandse vlag

Dierendag vandaag de dag

Vandaag de dag wordt Dierendag wereldwijd gevierd. Hoewel het de oorspronkelijke focus op dierenwelzijn heeft behouden, Heeft het ook een bredere betekenis gekregen. Op Dierendag worden huisdieren extra verwend met cadeautjes en knuffels. Organisaties en dierenasiels daarentegen organiseren evenementen om adopties te bevorderen.

Dierendag heeft vooral geholpen bij het stimuleren van de oprichting en groei van talloze dierenwelzijnsorganisaties. Dierenziekenhuis Eindhoven is een goed voorbeeld van een organisatie dat zich inzet voor het welzijn van dieren.

Naast het verwennen van je huisdier wordt er tijdens dierendag ook aandacht besteed aan dierenrechten, het bestrijden van dierenmishandeling en het beschermen van bedreigde diersoorten.

Dierendag herinnert ons eraan dat we liefdevol en verantwoord met dieren moeten omgaan. Het is een dag waarop we de Sint-Franciscus eren en streven naar een wereld waar alle dieren een gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

Meer blogs lezen? Lees dan De bitcoin pizzadag of de dag van aarde