Dag van de Italiaanse keuken

Waldo Taekema
6 februari 2024
dag van de Italiaanse keuken

Op 17 januari wordt jaarlijks de dag van de Italiaanse keuken gevierd. Op deze dag worden de culinaire tradities van deze internationale keuken gevierd. Italië is voor ons allemaal wel een bekend land. Er zijn veel mensen die in de zomervakantie erheen gaan. In Italië zijn veel verschillende tradities te vinden als het gaat om het eten. Elk gebied heeft zijn eigen unieke smaken en gerechten. In deze blog gaan we jou meer vertellen over de dag van de Italiaanse keuken.

Het belang van de keuken

De Italiaanse keuken is bekend om zijn eenvoud, kwaliteit van ingrediënten en regionale verschillen. Van het noorden tot het zuiden, elke regio heeft zijn eigen specialiteiten van de rijke risotto ’s en polenta ’s in het noorden tot de verse visgerechten en pittige pasta’s in het zuiden. Het belangrijkste is de kwaliteit van de basisproducten; verse, seizoensgebonden ingrediënten die met weinig inspanning tot hun recht komen.

Historische invloeden

De Italiaanse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door verschillende culturen en historische gebeurtenissen. In de oudheid brachten de romeinen ons al olijfolie en wijn. Tijdens de middeleeuwen werden er lokale recepten samen gesteld en tijdens de Renaissance werden er speciale specerijen en groenten eraan toegevoegd. Ook gingen er toen der tijd ontdekkingsreizigers de wereld over. Tomaten en maïs werden toegevoegd aan de Italiaanse keuken.

Regionale diversiteit

De verschillende landschappen en klimaten in Italië hebben ervoor gezorgd dat er veel verschillende gerechten te vinden zijn. In Toscane vind je bijvoorbeeld ribollita, een heerlijke soep. Verder is bistecca alla fiorentina ook een bekend gerecht. Dit is een klassiek gegrilde T-bone steak. In Bologna is tortellini een favoriet, terwijl Napels de geboorteplaats is van de authentieke pizza. Elk ingrediënt vertelt een verhaal van zijn herkomst en de mensen die het verbouwen.

Culturele waardering

De Italiaanse keuken wordt wereldwijd gewaardeerd, maar er vindt ook veel veritalianisering plaats. Zo worden gerechten als spaghetti bolognese en pizza vaak anders bereid dan in Italië zelf. Italianen hechten veel waarde aan de authenticiteit van hun keuken en organiseren zelfs internationale dagen om klassieke bereidingen te vieren.

De dag van de Italiaanse keuken is dus een ode aan de heerlijke culinaire tradities van Italië. Ben jij nog opzoek naar een nieuwe keuken? Bekijk hier de mooiste keuken inspiratie, zodat jij zelf ook de lekkerste Italiaanse gerechten kan maken. Buon appetito!

Lees meer bijzondere dagen op onze inhaakkalender.