Dag van het kasteel

Waldo Taekema
17 januari 2024
dag van het kasteel

Naast dat het op 20 mei 2024 tweede pinksterdag is, is het ook de dag van het kasteel. Dit is al de 17e editie en dit jaar is het thema de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Bij dit thema wordt de geschiedenis en het belang van eten in het leven van adel benadrukt. Het evenement belicht hoe eten niet alleen een noodzaak was, maar ook een luxe manier om rijkdom te tonen.

Wat is een kasteel?

Een kasteel is een type versterkte bouwwerk dat in de middeleeuwen in Europa werd gebouwd. Oorspronkelijk dienden kastelen als privé versterkte residenties voor adel en heersers, vaak met als doel militaire verdediging tegen vijanden. Door de eeuwen heen zijn kastelen veranderd en hebben ze ook andere functies gekregen. Bijvoorbeeld als gevangenis of symbool van macht. Kastelen hebben vaak dikke muren, kantelen, torens en soms een gracht. Ze waren vaak strategisch gelegen op heuvels, langs rivieren of op andere plaatsen die gemakkelijk te verdedigen waren. Binnen de muren bevonden zich vaak verschillende gebouwen, waaronder woonverblijven, hallen voor bijeenkomsten, kapellen en soms ook werkplaatsen en opslagruimtes. Later werden kastelen meer gebruikt als luxueuze landhuizen of paleizen. Bij de kastelen die bewaard zijn gebleven is dit nog terug te zien.

Waar kan deze dag gevierd worden?

Op de dag van het kasteel zijn veel kastelen die bewaard zijn gebleven of gerestaureerd te bezoeken. Niet alleen op 20 mei, maar van 17 mei tot en met 20 mei vindt de viering plaats. Op ruim 90 locaties in heel Nederland gooien ze dan de hangbruggen open voor publiek. In het kasteel kun je dan worden rondgeleid en zal alles over de geschiedenis en cultuur vertelt worden.

Ben jij opzoek naar een woning en wil je het gevoel hebben dat je in een kasteel woont? Bekijk hier het woningaanbod van Viermakelaars voor jouw ideale droomwoning.

Benieuwd naar andere bijzondere feestdagen? Bekijk dan onze inhaakkalender.