De week van de horeca

Jaarlijks houden wij in Nederland de week van de horeca, deze vindt vrijwel altijd plaats in september. Wat ooit begon als de nationale horecadag, is inmiddels helemaal uitgegroeid tot een volledige week. Deze week staat de horecabranche centraal in heel Nederland en worden de horecamedewerkers even extra in het zonnetje gezet. Door heel Nederland vinden er diverse activiteiten plaats, zoals open dagen, workshops en kijkjes achter de schermen bij verschillende horecazaken.
Doelstelling van de week van de horeca
De week na de horeca wordt gehouden met verschillende doelen, zoals:
- Het verbeteren van het imago van de horeca. De week is bedoeld om mensen te laten zien hoe leuk, veelzijdig en waardevol werken in de horeca is. Dit moet ervoor zorgen dat meer mensen worden aangetrokken en het imago verbeterd.
- Hotelscholen en horecabedrijven dichter bij elkaar brengen om zo de instroom van stagiaires en afgestudeerden te verhogen.
- Jongeren bewust maken en enthousiasmeren voor diverse opleidings- en arbeidsmogelijkheden binnen de horeca.
- Verbeteren van de arbeidsmarktparticipatie in de horeca, door in samenwerking diverse werkzoekenden aan een baan te helpen. Denk hierbij aan statushouders, zij-instromers en mensen met een arbeidsbeperking die van harte welkom zijn in de horeca.
Deze week is dus niet alleen een feestelijke gelegenheid, maar ook een strategisch moment om de horecabranche te versterken en toekomstbestendig te maken.

Zelf deelnemen aan de week van de horeca
Wil je graag zelf deelnemen aan de week van de horeca? Dat is op verschillende manieren mogelijk. Zo kun je meedoen als horecabedrijf, horecaopleiding of als horecaprofessional.
Horecabedrijf
Je kunt je als horecabedrijf aanmelden voor de week van de horeca door je deuren open te stellen voor nieuwe medewerkers, stagiaires of gasten. Activiteiten te organiseren, zoals workshops, rondleidingen of speciale acties. Verder kun je ook je medewerkers in het zonnetje zetten met bijvoorbeeld traktaties of bedankjes.
Horecaopleiding
Als opleiding kun je meedoen door open dagen of meeloopdagen te organiseren voor potentiële studenten. Samenwerkingen aan te gaan met horecabedrijven voor stages of gastlessen. Of door huidige studenten en docenten in het zonnetje te zetten met feestelijke activiteiten. Denk daarnaast aan praktische aanpassingen aan je horecaruimte, zoals het plaatsen van een ampelschirm voor in de horeca, om het terras extra comfortabel en uitnodigend te maken.
Horecamedewerker
Wil je als horecamedewerker meedoen? Dan kun je je aanmelden voor speciale activiteiten, zoals de SVH-meestertour, waarin je de kans krijgt om topchefs te ontmoeten en hun werk te ervaren. Je kunt ook je favoriete horecateam nomineren voor de verkiezing van ‘Het leukste horecateam van Nederland’. Benieuwd naar andere onbekende feestdagen in Nederland? Kijk eens naar de dag van de medewerker of de dag van de telefoon.