Landelijke Opschoondag

Waldo Taekema
12 januari 2024
Landelijke opschoondag vrijwilligers

Ieder jaar komen mensen in Nederland samen om hun buurt en omgeving op te ruimen tijdens de Landelijke Opschoondag. Dit evenement, georganiseerd door NederlandSchoon, moedigt mensen aan om samen te werken aan een schonere en mooiere leefomgeving. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de landelijke dag!

Wat is de Landelijke Opschoondag?

De Landelijke Opschoondag is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op de derde zaterdag in maart. Het is een nationaal initiatief met als doel het verminderen van zwerfafval en het vergroten van het bewustzijn over de impact van vervuiling op ons milieu. Deze dag wordt ondersteund door lokale overheden, bedrijven en duizenden vrijwilligers die zich inzetten om hun gemeenschappen op te schonen.

Hoe is Landelijke Opschoondag ontstaan?

De oorsprong van de Opschoondag begint met de oprichting van de stichting NederlandSchoon. Deze stichting werd in 2001 opgericht door het bedrijven, de overheid en maatschappelijke organisaties. NederlandSchoon heeft als missie om de hoeveelheid zwerfafval in Nederland te verminderen en bewustwording te creëren over de problemen die veroorzaakt worden door afvalvervuiling. Tijdens de Landelijke Opschoondag wordt er voornamelijk zwerfafval opgeruimd in verschillende openbare ruimtes in Nederland. Vrijwilligers kunnen openbare trappenhuizen schoonmaken, natuurgebieden en nog veel meer andere openbare plekken.

gezamenlijk afval opruimen

NederlandSchoon begon met het ondersteunen en promoten van lokale schoonmaak Initiatieven in verschillende gemeentes in Nederland. Deze initiatieven waren bedoeld om vrijwilligers en gemeenschappen samen te brengen om gezamenlijk zwerfafval op te ruimen. De Landelijke Opschoondag groeide snel in populariteit en werd al snel een jaarlijkse traditie in Nederland.

Waarom is de landelijke Opschoondag belangrijk?

Zwerfafval heeft steeds vaker verwoestende gevolgen voor het milieu. Het belandt in revieren, oceanen en natuurgebieden. Zwerfafval dat in deze natuurgebieden terecht komen kunnen veel schade aanrichten aan de leefomgeving van veel dieren. Tijdens dierendag zetten we (huis)dieren in het zonnetje, maar de leefomgeving van wilde dieren moet ook worden beschermd. Door deel te nemen aan de Landelijke schoonmaakdag, draag je bij aan het behoud van een gezonde en groenere planeet.

Een schone omgeving is van belang voor de gezondheid van de gemeenschap. Het opruimen van zwerfafval vermindert de blootstelling aan schadelijke stoffen en helpt bij het voorkomen van schade aan het milieu.

afval opruimen

Bewustwording

De landelijke opschoondag draagt bij aan bewustwording over ons consumptiegedrag en de gevolgen ervan voor het milieu. Het moedigt gedragsverandering bij mensen aan. Daarnaast verstrekt de landelijke dag de banden tussen buren, vrienden en vrijwilligers. Deze dag draagt daarnaast bij aan het creëren van saamhorigheid.

Hoe kun je zelf deelnemen aan deze dag?

Ga naar de NederlandSchoon website of neem contact op met je lokale gemeente om te ontdekken waar en wanneer de Landelijke Opschoondag in jouw buurt plaatsvindt.

Meer blogs lezen lees dan? Dag van de verloskundige