Wereld Loodgietersdag

Waldo Taekema
11 maart 2024
wereld loodgietersdag

Op 11 maart wordt Wereld Loodgietersdag gevierd. Het is de dag waarop loodgieters over de hele wereld centraal staan. Deze dag bestaat sinds 2010 en is opgezet door het WPC om meer aandacht te geven aan het belang van loodgieters. De dag is een gelegenheid om de vaardigheden, toewijding en harde werk van loodgieters te waarderen en te erkennen. Verschillende evenementen en initiatieven worden vaak georganiseerd om de belangrijke rol van loodgieters te benadrukken en om hun beroep in de schijnwerpers te zetten.

Loodgieters hebben een belangrijke rol in de samenleving, zeker op het gebied van sanitair onderhoud. Ze zijn gespecialiseerd in het installeren, onderhouden en repareren van systemen voor bijvoorbeeld verwarming, sanitair en andere vormen van leidingwerk. Het werk van een loodgieter vereist specifieke vaardigheden en kennis van verschillende technieken. Het oplossen van verschillende problemen zorgt voor een veilige en gezonde leefomgeving op veel plekken op deze aardbol. Zonder loodgieters zou stromend water en goede afvoersystemen geen vanzelfsprekendheid zijn. Loodgieters zijn altijd betrokken bij nieuwbouwprojecten en renovaties om de sanitaire omstandigheden te installeren en onderhouden. Bij een verbouwing van bijvoorbeeld de keuken of badkamer worden er dus altijd loodgieters ingezet. Voor het afval van de verbouwing huurt men vaak een metalen container, die het bedrijf regelmatig leegt. Bij Menten in Sittard zijn ze gespecialiseerd in containerverhuur en andere zaken zoals katalysator-, accu- en metaalrecycling.

Het beroep loodgieter bestaat al duizenden jaren. In het oude Rome waren er loodgieters verantwoordelijk voor het aanleggen van aquaducten en het beheren van de watervoorzieningen. Een van de meest bekende loodgieters is Mario, het hoofdpersonage in de videospellen Super Mario Bros, Mario Kart en Mario Party. Loodgieters zijn niet meer weg te denken in het dagelijkse leven en verdienen af en toe wat extra erkenning. Wereld Loodgietersdag is de perfecte dag om de loodgieters in het zonnetje te zetten.