Werelddierendag en andere bijzondere dierenfeesten

Waldo Taekema
28 februari 2024
dieren

Dieren spelen een belangrijke rol in ons leven en verdienen het om gevierd te worden. Naast de verjaardag van je huisdier zijn er ook nog verschillende speciale dagen gewijd aan het eren en beschermen van onze harige, gevederde en geschubde vrienden. In deze blog gaan we kijken naar enkele van deze bijzondere dierenfeesten

Werelddierendag – 4 oktober

Dierendag is natuurlijk de meest bekende datum van ze allemaal. Elk jaar is 4 oktober de dag van de dieren. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het welzijn van alle dieren en wordt er extra liefde getoond voor alle dieren. Dit is dan ook de ideale dag om je huisdier te verwennen, maar ook de dag om aandacht te vragen voor dierenrechten en het belang van dierenbescherming. Dit is dan ook het ideale moment voor veel mensen om hierop in te haken. Het is dan ook een dag waarbij de baasjes vaak cadeautjes halen voor hun dieren die kunnen bestaan uit nieuwe speeltjes of koekjes. Het is een dag waarop je ze extra kan verwennen.

Nationale vogelweek – 11 t/m 19 mei

In Nederland wordt jaarlijks de Nationale Vogelweek gehouden. Dit is een periode waarin vogelliefhebbers samenkomen om vogels te spotten, te leren over verschillende vogelsoorten en hun leefomgeving. Op deze manier kan er meer bewustwordingen worden gecreëerd over vogelbescherming en vogelbehoud. Het is iets wat bijdraagt aan de sociale wereld, want je leert zo ook nieuwe mensen kennen die dezelfde passie hebben. Hierdoor word je in staat gesteld om nieuwe vriendschappen te maken waarmee je samen de dag van vriendschap kan vieren op 30 juli.

nationale vogelweek arend

World Wildlife Day - 3 maart

World Wildlife Day wordt gehouden op 3 maart. Het is een dag die in het teken staat van wilde dieren en planten. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan bedreigde diersoorten en hun leefgebieden. Zo is een van deze dieren ook de panda. Er zijn veel weetjes over panda’s die mensen niet weten, maar we weten wel dat het een bedreigde diersoort is. Deze dag biedt een gelegenheid om het belang van het behoud van biodiversiteit te benadrukken en actie te ondernemen tegen illegale handel in wilde dieren en planten.

Internationale dag van de kat – 8 augustus

Op 8 augustus is het de internationale dag van de kat. Op deze dag wordt er extra liefde geuit naar katten. Het is ook een dag om bewustzijn te creëren over kattenwelzijn. Hierbij worden katteneigenaren aangemoedigd om extra aandacht te besteden aan de dieren. Het is ook een dag waarbij aandacht wordt besteed aan alle katten die momenteel nog rondzwerven.

World elephant day – 12 augustus

Op 12 augustus is het de dag van de olifant. Dit is een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de bescherming en het behoud van olifanten over de hele wereld. Deze grote dieren worden bedreigd met het verliezen van hun habitat, stroperij en illegale handel. De dag is bedoeld om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen, maar ook om hun toekomst veilig te stellen.