Wereldmilieudag

Wereldmilieudag is de grootste internationale dag die in het teken staat van het milieu. Elk jaar, op 5 juni, komen miljoenen mensen over de hele wereld samen om onze planeet te beschermen en te herstellen. Deze dag versterkt de rol van overheden, bedrijven, gemeenschappen en individuen om duurzame veranderingen te stimuleren.
Focus op #BeatPlasticPollution
Dit jaar richt wereldmilieudag zich op de campagne #BeatPlasticPollution. Het doel is om wereldwijd gemeenschappen te mobiliseren om oplossingen tegen plasticvervuiling toe te passen en te ondersteunen. De aandacht gaat uit naar het toenemende wetenschappelijke bewijs over de schadelijke gevolgen van plasticvervuiling. Dit stimuleert mensen om plasticgebruik te weigeren, te verminderen, te hergebruiken, te recyclen of te heroverwegen.
De impact van plasticvervuiling op wereldwijde crises
Plasticvervuiling speelt een belangrijke rol bij meerdere wereldwijde crises. Het verergert de gevolgen van klimaatverandering, het verlies van natuur en biodiversiteit en draagt bij aan de groeiende problemen van vervuiling en afval. Elk jaar komt er meer dan 11 miljoen ton plastic afval in waterige ecosystemen terecht. Microplastics hopen zich op in de bodem door het rioolwater en stortplaatsen, vooral door het gebruik van plastic in landbouwproducten.
Ook in de bouw wordt veel plastic gebruikt, bijvoorbeeld voor verpakkingen en geokunststoffen. Gelukkig worden er steeds vaker duurzame alternatieven toegepast. Zo is het tegenwoordig mogelijk om een huis te laten bouwen op het prachtige eiland Aruba dat milieuvriendelijk is.
De maatschappelijke en milieukosten van plasticvervuiling liggen wereldwijd tussen de 300 en 600 miljard dollar per jaar. Dit jaar valt wereldmilieudag samen met belangrijke internationale stappen om een wereldwijd verdrag te sluiten tegen plasticvervuiling.

Zuid-Korea als gastland en voorbeeld
Zuid-Korea is dit jaar het gastland en organiseert voor de tweede keer de wereldwijde viering van wereldmilieudag. De dag werd voor het eerst gevierd in 1997 met het thema “voor het leven op aarde”, wat niet verward mag worden met de dag van de aarde. In de afgelopen 28 jaar heeft Zuid-Korea grote vooruitgang geboekt in het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit. Ook zijn er flinke stappen gezet in het beschermen en herstellen van ecosystemen.
Een complete strategie tegen plasticvervuiling
Het land loopt voorop in de strijd tegen plastic afval door bedrijven te betrekken via uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. De strategie van Zuid-Korea richt zich op alle fases in de levenscyclus van plastic, van productie en ontwerp tot consumptie, hergebruik en recycling. Met deze aanpak werken overheid, bedrijven en consumenten samen om het gebruik en de verwerking van plastic fundamenteel te veranderen. Door afval bij de bron aan te pakken, recycling te vergroten en de overgang naar een circulaire economie te versnellen, neemt Zuid-Korea krachtige maatregelen om plasticvervuiling terug te dringen en een duurzame toekomst te realiseren.
Wil je zelf bijdragen aan een schoner Nederland? Kijk dan wanneer de volgende ‘houd het schoon dag’ plaatsvindt en help mee onze omgeving plasticvrij te houden.