De bitcoin pizzadag

Waldo Taekema
16 november 2023
bitcoin pizzadag

Op 22 mei vieren crypto-enthousiastelingen over de hele wereld een bijzondere gelegenheid: bitcoin pizzadag. Waarom is deze dag zo speciaal en waarom zouden we er aandacht aan moeten besteden? Laten we de geschiedenis en betekenis van de bitcoin pizzadag bekijken

Het begin van bitcoin

Om het verhaal van bitcoin pizzadag te begrijpen, moeten we teruggaan naar de begindagen van de cryptocurrency. In 2009 ontwikkelde een mysterieuze persoon (of groep mensen) die bekend staat als Satoshi Nakamoto Bitcoin, een nieuwe vorm van digitaal geld. Bitcoin was bedoeld als een gedecentraliseerd alternatief voor traditionele valuta, en het had het potentie om financiële transacties helemaal te veranderen. In de eerste jaren nadat de Bitcoin was uitgevonden waren er maar weinig mensen die geloofden in de waarde ervan. Het had nog geen officiële prijs of ruilwaarde. Dat begon te veranderen toen een man genaamd Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 een historische aankoop deed.

De eerste bitcoin transactie

Laszlo Hanyecz plaatste een post op het BitcoinTalk-forum met het aanbod om 10.000 bitcoins te betalen aan iemand die twee pizza's voor hem zou bestellen en bezorgen. Op dat moment waren 10.000 bitcoins niet veel waard, misschien slechts een paar dollar. Deze aankoop zou een iconisch moment in de geschiedenis van bitcoin worden. Een andere forumgebruiker, Jeremy Sturdivant, nam het aanbod van Hanyecz aan en bestelde twee pizza's voor hem. De totale kosten waren 10.000 bitcoins, wat neerkwam op ongeveer 41 dollar op dat moment. Dit betekent dat de eerste aankoop met bitcoin twee pizza's waren, die nu beroemd zijn geworden als "Bitcoin-pizza's".

De waarde van Bitcoin pizzadag

De aankoop van Laszlo Hanyecz was niet alleen de eerste keer dat bitcoin daadwerkelijk werd gebruikt om iets tastbaars te kopen, maar het symboliseerde ook het begin van de reis van bitcoin naar bredere acceptatie en waarde. Het laat zien hoe ver bitcoin is gekomen sinds die kleine beginjaren.

Vandaag de dag wordt bitcoin over op de wereld gezien als een waardevolle activa, een beleggingsmogelijkheid en zelfs als een potentieel nieuw financieel systeem. De prijs van bitcoin is gestegen tot ongekende hoogte, met pieken en dalen die voortdurend de aandacht trekken van beleggers, handelaren en media.

Bitcoin pizzadag herinnert ons eraan hoe deze revolutionaire technologie groot is geworden en dient als herdenking van de vooruitgang die sindsdien is geboekt. Het laat zien hoe ver we zijn gekomen, van het kopen van pizza voor een paar dollars tot het verstoren van traditionele financiële systemen over de hele wereld.

Hoe kunnen we bitcoin pizzadag vieren?

Op bitcoin pizzadag kun je de dag vieren door simpelweg een pizza te bestellen met bitcoin. Pizza, van de Itialaanse keuken, vind iedereen lekker. Veel pizzarestaurants accepteren tegenwoordig bitcoin als betaalmiddel. Het zullen er ook steeds meer worden. Ook kun je meer leren over bitcoin of je kennis erover delen met anderen.

Lees hier meer over de bitcoin als je er meer over wilt weten of er meer kennis over wilt opdoen. Bitcoin is een onderwerp waar je nooit over uitgeleerd zal zijn.

Wil jij meer bijzondere feestdagen ontdekken? Bekijk dan onze inhaakkalender met bijvoorbeeld de dag van de bouw.

Lees ook: de dag van de mode.