Radiodag

Waldo Taekema
29 november 2024
radiodag

Op 13 februari vieren we radiodag. Deze dag is ontstaan in 2011 en is in het leven geroepen door UNESCO. In plaats van altijd bezig te zijn met het internet, sociale media, crypto en al het andere, gaan we terug naar de basis. De krant en de radio waren de eerste middelen om te horen en zien wat er in de wereld gebeurde. Door op deze dag terug te gaan naar de basics kunnen we onthouden waar we vandaan komen.

Het gebruik van radio’s vroeger

Voorheen was een radio niet alleen om muziek te luisteren. Een radio had veel meer mogelijkheden. Zo werd er zelfs via gecommuniceerd. Dit was vroeger toegankelijker dan een telefoon in huis hebben. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen om te communiceren via een radio, echter gebeurde het wel.

Het gebruik van radio’s nu

Vandaag de dag worden er nog altijd radio’s gebruikt. Het wordt niet alleen door ouderen gebruikt, maar iedereen luistert wel eens naar de radio. Zo kennen we allemaal wel de bouwvakkers met een radio die aan het werk zijn. Of ze nu langs de weg bezig zijn of een overkapping aan een bestaande schuur aan het maken zijn. Er staat altijd muziek op. Natuurlijk is dit niet de enige situatie waarin we radio’s zien. Bij veel mensen wordt de radio dagelijks nog gebruikt in het huis of in de auto. Zo blijft het dan ook belangrijk dat we de radio blijven gebruiken, want het is ook een handig apparaat.

Zit je thuis, dan kun je genieten van de radio onder het genot van een Riesling. Dit kan je ervaring verrijken en meer rust bieden als je bijvoorbeeld het afsluiten van de week wilt vieren. Proost!

Een radio had meer nut dan we voorheen dachten. Of je het nu gebruikt om te communiceren of alleen muziek te luisteren. Je kunt de radio binnen gebruiken, maar ook buiten onder je winddichte overkapping. Dus blijf de radio gebruiken, want het is ook een stukje geschiedenis dat niet verloren mag gaan. En vergeet niet om op 13 februari je radio aan te zetten vanwege radiodag.